poniedziałek, 4 lutego 2013

SOJA - NATURALNE ŹRÓDŁO BIAŁKA

      Białko sojowe spożywane jest głównie przez wegetarianów, którzy nie żywią się białkiem pochodzenia zwierzęcego. Ma jednak także pozytywny wpływ na konsumentów białka zwierzęcego, i ta nie tyko ze względu na  wysoką zawartość protein bez tłuszczu i cholesterolu, ale także ze względu na swój zbawienny wpływ na układ immunologiczny, wyjątkową zdolność regeneracji oraz prewencję chorób cywilizacyjnych.

     Spożycie już 15-20 gramów białka sojowego dziennie ma istotny wpływ na zdrowie organizmu. Jeśli jesteś wegetarianinem, należy korzystać ze źródeł białka, jakimi są fasola i ryż oraz wziąć pod uwagę co najmniej częściowe spożycie mleka lub białka jaj w celu poprawy spektrum aminokwasów. Zaleca się jednak polegać głównie na soi, która, jako jedyna z roślinnych źródeł białka, ma kompleksowe spektrum aminokwasów. Znaczenie soi dla zdrowia może oznaczać wiele w profilaktyce nowotworów, które w Polsce zajmują czołowe miejsce w statystykach, dotyczących najczęściej występujących chorób.

     Zapobieganie chorobom- to ogólnie rzecz ujmując, najprawdopodobniej największa zaleta białek i produktów sojowych. Zawarte w nich izoflawony wpływają na zdrowie serca i mają działanie prewencyjne w odniesieniu do najczęściej występujących  w Polsce typów  chorób onkologicznych: nowotworu odbytnicy i jelita grubego, a także raka piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn.

   Skład białka sojowego jest interesujący z punktu widzenia niektórych aminokwasów. Nie brakuje żadnego z aminokwasów egzogennych, a dodatkowo zawiera cztery razy więcej argininy niż serwatka oraz dużą ilość glutaminy i leucyny. Ponadto soja doskonale uzupełnia się z innymi źródłami białka.
Inną jej zaletą jest wysoki udział niezbędnych dla organizmu: wapnia, żelaza, witamin z grupy B oraz magnezu, przy jednoczesnym braku zawartości tłuszczu i cholesterolu.

   Jeżeli chodzi o wykorzystanie białka sojowego, naukowcy potwierdzili, że jest ono tak samo przyswajalne, jak białka z innych wartościowych źródeł. Zawartość antyoksydantów może zapewnić lepszą regenerację. Może nawet zwiększyć wytwarzanie podtlenku azotu, dzięki zawartości aminokwasów, konkretnie argininy. Procesy te powodują lepszy przepływ krwi w mięśniach, co z kolei wpływa na bardziej efektywne dostarczanie do nich substancji odżywczych i ich większy przyrost.

   Z powyższego wynika, że soja stanowi pełnowartościowe źródło białka, mogące z całą pewnością równać się ze źródłami białka innego pochodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz