mgr Małgorzata Krukowska
Mózg stale pobiera, przetwarza i przechowuje miliony informacji. By robić to sprawnie potrzebuje przede wszystkim stałego dopływu energii, jak również wielu składników które budują go i zapewniają odpowiednie przekaźnictwo nerwowe. Chcesz w starszym wieku mieć pamięć nastolatka? Nakarm odpowiednio swój mózg. Dobrze zbilansowana dieta spowoduje, że będzie pracował na najwyższych obrotach przez wiele lat.
Składniki wspomagające pracę mózgu:
Witaminy z grupy B, a szczególnie:
Witamina B1(tiamina) - odgrywa istotną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych, a jej niedobory powodują uszkodzenie komórek nerwowych, co wpływa niekorzystnie na funkcje czynnościowe układu nerwowego.
Witamina B3 (PP)- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jej nieodpowiednia ilość powoduje osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem.
Witamina B6 - jej niedobór może powodować przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, jak również prowadzić do depresji. Produkty bogate w witaminę B6 wspomagają syntezę tryptofanu, z którego powstaje serotonina, związek zwany również hormonem szczęścia.
Źródłem witamin z grupy B są następujące produkty: mięso, ryby, kasze, pełnoziarniste pieczywo, nasiona roślin strączkowych, orzechy.
Lecytyna: substancja budująca włókna nerwowe. Jest najlepszym źródłem choliny, której niedobór powoduje spadek zdolności pamięciowych. Aby do tego nie dopuścić jedz często produkty sojowe, jajka, mięso wołowe, orzeszki ziemne.
Żelazo: nośnik tlenu, dba o odpowiednie dotlenienie mózgu, zapewniając pracę z maksymalną wydajnością. Jego niedobór może powodować trudności w nauce.Najlepszym źródłem żelaza jest wątroba i czerwone mięso, ale również soja, soczewica, kasze, nasiona dyni, orzechy.
Magnez i wapń: pomagają w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Magnez dodatkowo wspomaga procesy koncentracji, łagodzi stres i napięcie , które mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu.
Cynk: jego niedobór może zaburzyć procesy koncentracji i zapamiętywania. Cynk jest silnym antyoksydantem, co oznacza , że chroni układ nerwowy przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Cynk znajdziemy w owocach morza, jak również w mięsie, fasoli, kaszy gryczanej i orzechach.
Potas: poprawia dotlenienie mózgu, reguluje czynności nerwów, jego źródłem są nasiona roślin strączkowych, orzechy, pietruszka, melon, awokado, porzeczki, banany.
Fosfor: składnik tkanki mózgowej, zwiększa inteligencję i poprawia nastrój. Występuje w serach, mięsie .
Kwasy omega-3: odgrywają dużą rolę w zapobieganiu schorzeniom układu nerwowego, biorą udział w przekaźnictwie nerwowym w mózgu. Występują w rybach morskich, oleju rzepakowym lub sojowym.
Jak ważne dla naszego układu nerwowego jest dostarczenie wymienionych substancji odżywczych nie muszę pisać. Należy się zastanowić, czy zakonserwowana i wysoko przetworzona żywność zawiera witaminy i minerały w odpowiednich ilościach. Może warto wspomóc nasz organizm dobrym suplementem diety? Ja uważam, że tak i dlatego w mojej rodzinie używamy PhytoChi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz