wtorek, 22 stycznia 2013

NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMIN I MINERAŁÓW

        Źródłem magnezu są zielone warzywa liściaste, kiełki zbóż i innych warzyw,otręby pszenne i owsiane, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao, gorzka czekolada.                                                                                                                      

Żelazo hemowe znajduje się w wątrobie, nerkach, mięsie i przetworach mięsnych z krwią /stek lekko wysmażony, kaszanka/, wołowina, wieprzowina, ryby, drób.

Potas zawierają suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki gotowane i pieczone w łupinach, zielona pietruszka, seler, marchew, pomidory, kapusta, banany, śliwki, porzeczki, produkty zbożowe z pełnego przemiału, pieczywo razowe, kasza gryczana, podroby, świeże mięso, mleko.

Źródłem chromu są otręby, zarodki ziaren zbóż, pełne ziarna zbóż, olej kukurydziany, podroby, mięso, drożdże piwne.

Cynk zawiera mięso, mleko, przetwory mleczne, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, jaja, warzywa i owoce.

Selen- otręby, kiełki zbożowe, produkty zbożowe, ryby morskie, orzechy brazylijskie

Kwas foliowy znajduje się w warzywach liściastych /sałata, jarmuż, szpinak/, brokułach, owocach cytrusowych, drożdżach, wątrobie, mięsie, pełnych ziarnach zbóż, żółtych serach, roślinach strączkowych.

Witamina A- wątroba, masło i margaryna, żółtka jaj, żółte sery.

Witamina E- oleje roślinne, margaryny, kiełki i zarodki zbóż, produkty zbożowe gruboziarniste, zielona pietruszka, szpinak, sałata, kukurydza, żółtko jaj, masło, pełnotłuste mleko.

Witamina C- owoce dzikiej róży, owoce jagodowe, owoce cytrusowe, zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki, chrzan.

Witamina D- tłuszcz rybi, wątroba, margaryna, jaja, masło, sery, mleko.

Witamina B12- wątroba, nerki, mleko i przetwory mleczne, mięso, żółtko jaj.

Witamina B6- drożdże, kiełki pszenicy, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, przetwory sojowe, mięso, mleko, jaja, orzechy.

Kwasy tłuszczowe omega 3 znajdują się w rybach szczególnie morskich, tłustych, oleju lnianym i sojowym, oliwie z oliwek nierafinowanej, oleju rzepakowym nierafinowanym.

                         Tabela SEQ, źródło: Ciborowska H., Rudnicka A.; Dietetyka.                                            Żywienie zdrowego  i chorego człowieka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz